INSUMED információk pácienseknek

Életmódbeli és táplálkozási hibáink

Tudja Ön, hogy miért nem tud lefogyni?

Ha az évek során többször próbált lefogyni, de ez a mai napig nem sikerült, akkor ez nem véletlen. A legtöbb „profi fogyókúrázó” mindig talál újabb és még menőbb csodamódszert, ami biztos sikert ígér.

Életmódbeli és táplálkozási hibáink

Az életmódbeli és táplálkozási hibáink okozzák a fogyókúrák sikertelenségét is.

Sajnos gyógyszerek és hormonális problémákis megakadályozhatják a sikeres zsírfogyást. Hogy ez utóbbi problémák fennállnak-e Önnél, legjobb volna egy INSUMED táplálkozási tanácsadóval megbeszélni.

Nézzük, milyen hibákért áll bosszút a testünk, melyek azok a tényezők, amelyek miatt nem tudunk fogyni?

Koplalás

Eredménye a jojó-effektus: kövér – sovány – kövérebb – kevésbé sovány – még kövérebb.

Napi egyszeri étkezés

Általában este „beesünk a hűtőbe”.
Egész nap keményen dolgozunk, nincs időnk se reggelizni, se ebédelni, így mire hazaérünk, farkaséhség hajt a hűtőszekrényhez. Feltartóztathatatlanul tömjük magunkba a finomságokat és még meg is tudjuk magyarázni magunknak, ez a kis jutalom és öröm jár nekünk. Ennek eredményeként egy idő után pedig a nagyobb ruhaméret.

Napi háromnál többszöri evés

A sok kicsi adagban is sokra megy. A folyamatos csipegetés, eszegetés, nassolás (mindegy, hogyan nevezzük) megemeli az inzulinszintünket, ami blokkolja a zsírégetést, sőt, segít elraktározni a pillanatnyilag fel nem használt energiát a zsírszövetben. Ismerős? „Alig eszem egész nap, NEM ÉRTEM, miért hízom?”

Rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás

Az alkohol nemcsak „öl, butít és nyomorba dönt”, hanem nagyon sok energiát is tartalmaz. Ráadásul az étvágyat is meghozza, meg kissé könnyelművé is tesz. Később lelkiismeretfurdalást okozhat a fogyókúrába nem teljesen illő, 4 – 5 lekváros bukta elfogyasztása. Amit megspórolunk a szalonnán és a kenyéren, azt az alkoholos italokkal ellensúlyozhatjuk. 1 üveg vagy korsó sör 240 kcal, 1 dl bor 68 kcal, ha a fogyókúra alatt fél litert elszopogatunk a zsírszegény pulykamell árnyékában, az már 340 kcal bevitelt jelent. A legmagasabb energiával az égetett szeszfélék rendelkeznek, ezekből fél deci, ami a tradícionális magyar mérce, körülbelül 100 kcal energiát tartalmaz.

A sok gyümölcs fogyasztása, különösen este

Bizony. Pedig azt halljuk: a gyümölcs egészséges, sőt a gyümölcs a legegészségesebb, minden betegség megelőzésének a kulcsa, stb. Ez csak féligazság, az éremnek csak az egyik oldala. Tudta, hogy 10 dkg szőlőben 68 – 70 kcal energia lakozik? 10 dkgbanán 94 kcal energiával látja el szervezetünket? Ha ezeket az egészséges gyümölcsöket például vacsorára esszük, („csak egy kis gyümölcs”), akkor könyörtelenül elkezdünk hízni. „Két főétkezés között egy kis gyümölcs nem árthat!”- gondolják legtöbben, sőt miután a gyümölcs egészséges, még a lelkiismeretüket is megnyugtatják, hogy valami jót esznek, ezzel tesznek valamit az egészségük érdekében. Pedig ha tudnák, hogy ezeknek a főétkezések közötti gyümölcsös tízóraiknak, uzsonnáknak mi a következménye, bizony rögtön kihagynák. Elhízáshoz vezetnek, illetve megakadályozzák a fogyást. A gyümölcsöknek megvan a helyük az egészséges táplálkozásban. Hogy hol, arról az INSUMED táplálkozási tanácsadók tudnak tájékoztatást adni Önnek.

A harmonikus tápanyagösszetétel felborítása

 Fehérjére, szénhidrátra, zsírra szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, naponta milyen mennyiségben,és az sem, melyik napszakban mennyit fogyasztunk belőlük. Bármelyik tápanyagforrás radikális elhagyása tartós fogyás helyett hiánytünetek kialakulását eredményezheti. Tudni kell, hogy az emberek sejtanyagcseréje nem egyforma, vannak, akik a fehérjékkel, és vannak, akik a szénhidrátokkal boldogulnak jobban, vannak olyanok is, akiknek a szervezete minden tápanyagforrást egyformán könnyen és negatív következmények nélkül tud feldolgozni és hasznosítani.

Nem elegendő napi vízfogyasztás

 

A sejtanyagcserénk normális működéséhez többek között optimális mennyiségű vízre is szükségünk van. Ez azért van így, mert a sejtekben zajló kémiai folyamatok vizes közegben mennek végbe, nem is beszélve a vese szerepéről, amely nem tudja végezni a fontos feladatát, anélkül, hogy ne látnánk el az „üzemanyaggal”. A fogyókúrák alatt a testzsírból kikerülő, korábban elraktározott méreganyagokat „ki kell mosni” a szervezetből és ehhez vízre van szükség. A szobahőmérsékletű vagy hűtött víz fogyasztása fokozza az anyagcserét, mivel a szervezet hőmérsékletéhez képest hideg vizet fel kell melegítenie a szervezetnek 36,5 – 37 fokra. A fokozott anyagcsere pedig segíti a zsírégetést.

Gyümölcslevek fogyasztása

A gyümölcslevek cukortartalma nagyon könnyen fel tud szívódni, a gyorsan emelkedő vércukorszintre a szervezet fokozott inzulin-kiválasztással felel. A magas inzulinszint gátolja a zsírégetést és fokozza a zsírraktározást. Érdemes megnézni a gyümölcslevek csomagolásán található összetevők listáját, és nagy figyelmet kell szentelni a 100 ml mennyiség kalória- és cukortartalmának. Hogy a meglepetéstől ne történjen bajunk, legjobb ezt a tanulmányozást egy széken elvégezni.

Csak sportolástól várni a fogyást

A túlsúly korlátozza a nagy energiaigényű sportok gyakorlását. A sporttól még meg is éhezünk, így elég nehéz megtalálni az egyensúlyt a táplálkozás és a mozgás között úgy, hogy zsírt tudjunk fogyni. A sportolás során a szervezet a mozgáshoz szükséges energiát különböző energiaforrásokból nyeri. Ha nem jól sportolunk, akkor még azt is sikerülhet elérni, hogy izmainkból veszítünk és nem a felesleges zsírból. Legjobb, ha egy edző irányítása alatt kezdünk sportolni, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.
Érdekességképpen, de semmiképpen sem elkeserítésképpen néhány mozgásforma óránkénti energiaigénye:
– úszás 500 kcal
– futás 560 kcal
– sí 500 kcal
– tenisz 590 kcal
– kerékpározás 450 kcal
– séta 200 kcal
– tűzifaaprítás 440 kcal
– hegymászás 1000 kcal
1 kg emberi zsír elvesztéséhez 7000 kcal energiamennyiséget kell lemozognunk, úgy, hogy ezt sörözésekkel és főtt csülkökkel nem pótoljuk a sport után.
Például 7000 kcal értéke van: 14 óra úszásnak, 12,5 óra futásnak, 35 óra sétálásnak vagy 7 óra hegymászásnak.

Csodaszerek

Az annak tűnő készítmények, ha szerencsénk van, „csak” nem használnak, sokuk árthat is. Persze, mert beavatkoznak az emberi szervezet normális működésébe. Nem árt tudni, hogy 1 kg emberi zsírlefogyásához 7000 kcal energiával kevesebbet kell elfogyasztani, ekkor indul meg a zsír leépülése. Elméletileg. A gyakorlat azonban más. Táplálkozási tanácsadói felügyelet nélkül nagyon nehéz ennek a folyamatnak az irányítása és ellenőrzése. A szervezetünk egyáltalán nem könnyen vehető rá, hogy a zsírraktáraitól megváljon. Inkább az izomzatból szeretné a hiányzó energiát pótolni. Ezt a negatív tendenciát csodaszerekkel és csodafogyókúrákkal ellensúlyozni nagyon kétséges.

Kozmetikai megoldások

Ezek nem szüntetik meg a túlsúly igazi okát. A bőr alatti zsír mesterséges kozmetikai vagy akár sebészeti eltávolítása csak időleges eredményt hozhat, amit örömmel tapasztalunk a beavatkozás után. A túlsúly azonban nem véletlen és biológiai okát ezek a beavatkozások nem szüntetik meg, szokásainkat ugyanis ettől nem változtatjuk meg. A hasi-, vagy zsigeri zsír mechanikus eltávolítása pedig teljesen lehetetlen, pedig ez, a hasüregben található zsír az igazi mumus, ez a legnagyobb kockázati tényezője a szív-, érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának is. Amíg a hasi zsír mennyiségét nem sikerül normális szintre hozni, addig a testsúlyunkkal mindig problémák lesznek.

A jó, finom ételek és italok, mint az egyedüli örömök forrása

Az élet egyre hajszoltabb és őrületesen gyors tempóban keringenek körülöttünk az információk. Egyszerűbb telefonálni, e-mailezni, mint egy szép illatos papírra míves betűkkel levelet írni akkurátusan, jól átgondolva a szavakat. Egyszerűbb a tévé elé feküdni, mint egy jó könyv tartalmát csemegézgetni, elgondolkodni rajta. Kinek van ideje az olyan hagyományos örömforrásokból töltekezni, mint a család, a barátok, az utazgatás, a kirándulások, az örömszerző hobbi élvezete, nem is beszélve a színházról és a moziról. Egész nap dolgozunk, másoknak vagy magunknak, és aki ma megáll bámészkodni, az bizony lemarad. Azt pedig szinte lehetetlen behozni. Teljes energiánk a gazdasági és társadalmi fennmaradás szolgálatában áll és semmire sincs már erőnk. Ugyanakkor ez bizonyos belső ürességet, boldogtalanságot okoz. Nincs gyorsabb és egyszerűbb megoldás annak kitöltésére, mint az evés és az ivás. Ha örömeinknek ez az egyedüli forrása, akkor ennek következményeit a mérlegen fogjuk látni.

A fogyókúra okozta stressz

Ha volt ideje nyugodtan, lassan meghízni, akkor legyen türelme lefogyni is! A stressz fokozza az olyan hormonok képződését, amelyek megakadályozzák a zsírfogyást. Időt kell adnunk a szervezetünknek, hogy leépítse a felesleges zsírt. A napi, vagy akár naponta többszöri testsúlyméréssel csak ártunk magunknak, hiszen a felesleges kilók csak a reklámszövegekben tűnnek el pillanatok alatt. Heti 0,5-1 kilogramm zsírfogyás a realitás, de ez is a módszertől függ.

Kalóriaszámolgatás

Megveszünk egy okos könyvet, amelyben megtalálható minden élelmiszer kalóriaértéke. Leülünk, és elkezdjük például a vasárnapi reggelink energiatartalmát összeszámolni. Elővesszük a konyhai mérleget, számológépet, papírt, tollat. Számolgatunk, számolgatunk, a kávénk kihűl, a szalonnás rántottán megdermed a zsír. Jön az ebéd, a vacsora, sőt még a tízórai és az uzsonna matematikai feltérképezése is. Ha nincs szerencsénk, a család többi tagja felfigyel szorgos kutatómunkánkra és megkér, állítsuk össze nekik is napi energiabeviteli tervüket. Vagy lebeszélnek: „nem is kell neked fogyni, jó vagy így!”, mert azt látják, hogy e körül forog az életünk. Ezért csak nagyon fanatikus, elszánt emberek tudnak kalóriaszámlálással lefogyni, de a többség az első hét után szépen elfelejti az okos könyvet és a bulvársajtóban, vagy az interneten keres egyszerűbb és gyorsabb(nak tűnő) megoldást.

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek
INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek