INSUMED böjt

Szerző:

Dr. Kevei Péter
Az INSUMED Magyarországi orvos vezetöje

INSUMED böjt

Az INSUMED diéta testsúly-csökkentő szakasza (2. szakasz) előtt hasznos kettő (vagy ritkán több) böjtnapot vagy – ahogy mi hívjuk – start napot beiktatni. 

Start napok – inzulin szerepe

A túlsúly velejárója az inzulinrezisztencia kialakulása. Ezt azt jelenti, hogy azonos inzulinhatás eléréséhez, (tehát, hogy a cukor a sejtekbe kerüljön, ahol a lebontása energiát szolgáltat) egyre nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség. Olyan, mintha a sejtek érzéketlenné válnának az inzulinra.
Az inzulinrezisztencia nem csak a szénhidrát anyagcserére nézve káros, hanem a zsíranyagcserére is. A zsírszövet anyagcseréje raktározó irányba tolódik és gátolt a zsírból történő cukor-képződés, ami az igazi feladata lenne a zsírszövetnek, mint energia raktárnak. Tehát a túlsúly okozta inzulinrezisztencia további zsírraktározás, azaz a súlygyarapodás irányába tolja el az egyébként is felborult anyagcserénket.
A legalább két napos (a kutatások alapján egy nap nem elég) INSUMED böjttel áttörjük a magas inzulinszint okozta inzulinrezisztenciát. Ezzel csökkentjük a zsíranyagcsere gátlását a szerveinkben, különösen a májban, izmokban és a zsírszövetben. Az inzulinrezisztencia bármilyen (jelentős kalória megvonással járó) diétával is csökkenthető, azonban ha éhség érzet társul a diétához vagy böjthöz, hajlamosak vagyunk a megfutamodásra, a diéta feladására. Más oldalról az inzulinszint drasztikus letörése csökkenti az étvágyat, a szövetek víz-visszatartó képességét, összességében látványosan elindul a testsúlycsökkenés. Nem utolsó sorban böjtnek van egy lelki hatása. Felkészít fejben a hosszú útra, a testsúlycsökkentés időszakára, szakítunk az eddigi szokásainkkal és nyitunk egy világot az új szokásaink irányába.

Insumed böjt időtartama

A két napos böjt alatt legalább négyszer (vagy többször) fogyasztjuk az INSUMED Trinkmahlzeit speciális gyógyászati célra szánt élelmiszert, shake formájában és mellette legalább 2-2,5 liter energiamentes italt (lehetőleg vizet). A páciens számára legmegfelelőbb pontos mennyiségeket az INSUMED tanácsadója állapítja meg. 

INSUMED koncepció 1 szakasz

 

Az INSUMED böjt használható még a zsírmáj (pontosabban az NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) kezelésében is. Ilyenkor megfelelő orvosi felügyelet mellett több napos, hosszabb vagy több alkalommal pár napos böjt hatékonyan csökkenti a máj zsírtartalmát. Fontos a laboreredmények és a testösszetétel figyelemmel kísérése.

Fogyás újraindítása

Hasznos lehet az INSUMED böjt a lelassult- megállt fogyás „újraindításában”, vagy egy lazább, diéta mentes időszakot követően újrakezdett testsúlycsökkentésben.
Fontos tudni, hogy egy napos áthágása a diétás elveknek nem jár hízással, de a fogyás megállhat. Az inzulinrezisztencia kialakulásához tartós kalória többlet szükséges, ennek a csökkentésében hasznos a böjt.
Pácienseink nagy része a hétvégét választja a két napos böjt időszakául. Vannak olyan munkák és élethelyzetek, amely mellett nem javasolt a böjt beiktatása, ezért fontos, hogy ezt beszélje meg a tanácsadójával.
INSUMED tanácsadója Önnel közösen dolgozza ki mind a négy szakasz személyre szabott táplálkozási tervét, illetve megbeszélik majd, hogy milyen mozgásforma vagy sporttevékenység illene bele legmegfelelőbb módon az Ön életébe. Ilyen formán új étkezési szokásokat sajátít majd el, amelyek beleilleszkednek új életformájába és lehetővé teszik az elért eredmény megtartását.

Az INSUMED mellékhatásairól

Az INSUMED termékek speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek. Nem gyógyszerek, nincs hatóanyaguk, így nincs mellékhatásuk vagy nem kívánt hatásuk.
Mint minden anyag, ami szervezetünkbe kerül, hat valamilyen formában a testünkre. Az INSUMED élelmiszer, mint bármilyen élelmiszer, okozhat ételallergiát az arra érzékeny személyeknél. Az INSUMED termékek allergia-listáját honlapunkról letöltheti, vagy tanácsadójától kérheti. A megoldás egyszerű, a gyanúba fogott élelemiszert vagy élelmiszercsoportot ki kell hagyni az étrendből.
Legyünk azonban körültekintők, megfontoltak ilyen következtetés levonásával. Ki fogta már a csalánkiütését a gyorséttermi menüre? Vagy a magas vérnyomását a menzai főzelékre? Valóban az INSUMED-től hullik a hajunk? Ha már élelmiszerre gyanakszunk, nem lehet, hogy a boltban vásárolt teljes kiőrlésű pékáru a ludas? Higgyék el nem kevésbé valószínűtlen, mint az első állítás.

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek
INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek