Hogyan lehet elkerülni a jojó hatást?

Szerzők:

Borokné Tömösváry Lilla
Dietetikus

Hogyan lehet elkerülni a jojó hatást?

Statisztikák szerint csak a fogyókúrázók kb. 5-10%-a képes egy év után is megtartani az elért testsúlyát, mivel a fogyókúrát igazán csak kúra-szerűen alkalmazza, és nem új életmódként. Gyakori kérdés, hogyan lehet elkerülni a jojó hatást?
Mit tehetünk, hogy ne legyen jojó hatás?

Hogyan lehet elkerülni a jojó hatást?

A „jojódiétázás” kifejezést (yo-yo dieting) Dr. Kelly D. Brownell, Ph.D., a Yale Egyetem professzora alkotta a népszerű távol-keleti játék, a jojó mozgására utalva. A jojóhatás a ciklikus súlyvesztés és súlygyarapodás elnevezése, amely a fogyókúra következtében testsúly csökkenést, majd az utána következő súly növekedését jelenti. Fogyás – visszahízás váltja egymást, és legtöbbször a súly magasabb lesz, mint kezdetkor.
Statisztikák szerint csak a fogyókúrázók kb. 5-10%-a képes egy év után is megtartani az elért testsúlyát, mivel a fogyókúrát igazán csak kúra-szerűen alkalmazza, és nem új életmódként.
A jojó effektus oka a rosszul megvalósított fogyókúra, és utána az életmódváltás elmaradása. A fogyókúrázó szigorú étrend és az alacsony kalóriabevitel miatt rövid távon sikeresen lefogy, de ezt hosszú távon nem tudja megtartani és visszahízza a leadott kilókat.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Mitől alakul ki a jojó effektus?

A nem megfelelően végzett fogyókúra segíti kialakulását. Ilyen például a koplalás, a túl alacsony kalória bevitel, a nem megfelelő fehérje fogyasztás, a radikális szénhidrát csökkentés, a vitamin és ásványanyagok hiánya, valamint a rendszeres mozgás, sport elmaradása. „Koplalásos” fogyókúra során lelassul az alapanyagcsere, az elvesztett súly nem a zsír mennyiségét, hanem az izomtömeg csökkenését jelenti. Az elvesztett izomtömeg pedig kevesebb kalóriát éget. Ilyenkor nemcsak a kar, a láb izmait veszítjük, hanem a létfontosságú szívizom, belső szerveink izomzata is csökken. A lelassult alapanyagcsere kis kalória emelésre is „raktározással” válaszol. 

Hogyan lehet elkerülni a jojó hatást? fogyás-hízás

Fogyás-hízás ördögi köre

Minél többet fogyókúrázunk, annál nehezebben mennek le a kilók, és annál hamarabb vissza is jönnek.
Ha a fogyókúra után ugyanúgy visszatérünk régi életmódunkhoz, táplálkozási szokásainkhoz, könnyen a hízás-fogyás ördögi körébe kerülünk.

Mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki a jojó effektus, és a leadott kilók ne jöjjenek vissza?

 • Olyan diétát válasszunk, amely hosszú távon betartható, valamennyi tápanyagot, vitaminokat, ásványanyagokat tartalmaz.
 • Alakítsunk ki új egészséges szokásokat.
 • Ne koplaljunk, étkezzünk rendszeresen.
 • Étrendünk tartalmazzon megfelelő mennyiségű fehérjét, egészséges zsírokat, sok zöldséget, rostokat.
 • Kerüljük a cukrokat, édes üdítőket, csökkentsük a fehér lisztből készült termékeket.
 • Jól rágjunk meg minden falatot, lassan, nyugodtan együnk, élvezzük ki a finom ízeket.
 • Igyunk sokat, napi 2,5-3liter folyadékot.
 • Nem szabad a fogyást siettetni. A fogyókúra nem verseny, a gyorsan leadott kilók gyorsan vissza is jönnek.
 • Eleget kell aludni, a jól működő cirkadián ritmus segíti a fogyást is.
 • A rendszeres sportról sem szabad megfeledkezni. Olyan mozgásformát kell válasszunk, amit szeretünk és örömmel végzünk.
 • A fogyás nemcsak a külsőnkről szól, hanem az egészségről!
 • Az INSUMED orvosi diétaterápiánál rendszeres kapcsolat táplálkozási tanácsadónkkal segíti a testsúly megtartását, valamint a rendszeres (fél évente) BIA mérés megmutatja mennyi zsír, mennyi izom és víz van szervezetünkben, és ha szükséges a beavatkozás is hamarabb elkezdhető.

Ha segítségre van szükség, keressen egy INSUMED tanácsadót, aki támogatni fog a helyes életmód kialakításában, a megfelelő testsúly elérésében.

Fontos, hogy elfogadjuk nem vagyunk tökéletesek időnként hibázni fogunk, de a hibák nem akadályoznak meg minket abban, hogy folytassuk a terápiát, és új, egészséges szokásokat alakítsuk ki.

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek
INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek