Inzulinrezisztencia

Szerző:

Dr. Lovas Gyöngyi
Az INSUMED Magyarországi marketing vezetöje – FogyiDoki

INZULINREZISZTENCIA

4-ből 3 orvos azt mondaná a laborleletek alapján, hogy nincs semmi gond.

Mégis hízik a levegőtől is, nem megy le a pocak, és egy idő után cukorbeteg lesz. Igen, az inzulinrezisztencia (IR) a cukorbetegség előszobája. Egy komplex anyagcsere probléma.

Inzulinrezisztencia: csak divat, vagy valós probléma?

Sajnos nem az a kérdés a civilizált módon élő modern emberek társadalmában, hogy Valakinél kialakul-e a cukorbetegség, csak az a kérdés, hogy él-e annyi ideig, hogy kialakuljon.

Az inzulinrezisztencia általában a „pocakosokat” érinti. Ennek gyakorisága 10 emberből 9. Menj ki egyszer a strandra, nézd meg! A gyerekek is pocakosak, tisztelet a kivételnek, persze.
Nem csak a cukorbetegségről van szó!
A polycystás ovarium szindróma (PCOS) központi kérdése az IR!

Ez mit jelent?
Bizony azt, hogy vannak babák, akik azért nem tudnak megszületni, mert a nő, aki vágyik gyermekre, ebben szenved, és nem sikerül teherbe esnie. Elég nagy irodalma van a neten is a PCOS-nak, nézzen utána kérem, ha érintettnek érzi magát!

 

WHO statisztikai adatok:

– világszerte 347 millió ember cukorbeteg

– 2012-ben a halálozási statisztikák szerint 1,5 millió ember halálát okozta közvetlenül a diabetes

– előrejelzés szerint 2030-ra a cukorbetegség a 7. vezető halálozási ok lesz a világban.

 

Divatos diéták

Az „egészségtudatos”, divatos diéták a legritkább esetben épülnek arra, hogy ezt a folyamatot, ami a szénhidrát-anyagcserével, vagyis annak megváltozásával kapcsolatos VISSZÁJÁRA FORDÍTSÁK. Pedig ez az egyetlen lehetőségünk, ugyanis a folyamat egy ördögi kör, és ha elkezdődött, akkor bizony folytatódni fog, ha nem teszünk tudatosan valamit ellene.

Inzulinrezisztencia

 A cukorbetegséget megelőző állapot

Az IR a 2. típusú cukorbetegséget megelőző állapot, emiatt szokták pre-diabetesnek is nevezni. Nagyon sok évvel a diabetes előtt alakul ki, amikor még a vércukorszint teljesen rendben van. Laborleletek szerint minden oké.

De tünetek már ilyenkor is lehetnek, csak túl általánosak. Viszont szenved a következőktől:

 • úgy gondolja, nem zabál, és sportol rendszeresen, ennek ellenére a hasi zsírpárnák szaporodnak
 • hasi elhízás, még akkor is, ha egyébként vékony- például a láb, fenék teljesen rendben van (nem feltétlenül kell elhízottnak lenni az IR-hoz)
 • hajhullás
 • túlzott szőrnövekedés
 • menstruációs rendellenességek,
 • termékenységi problémák
 • képtelen fogyni, pont a hasból meg főleg 
 • PCOS, ami nem simán nőgyógyászati probléma, hanem komplex szénhidrát-anyagcsere zavar. A nőgyógyász veszi észre, ultrahangos vizsgálaton.
 • farkaséhség
 • édességfalási rohamok (csoki kéne, de most!)
 • laborelváltozások lehetnek, amelyek nem specifikusak, és nem gondolnak rá, hogy összefügg ezzel a problémával (koleszterin, triglicerid, húgysav, CRP)
 • éjszakai izzadás
 • fejfájás, hajnalban fejfájásra ébredés
 • a többlet inzulin „lecsapja” a vércukrot, ettől remegés, fáradtság, leizzadás, fáradtság, gyengeség, ébredéskor erőtlenség tör rád
 • pajzsmirigy alulműködés

 

MI AZ ÉLETTAN? 

(Tudom, csúnya kifejezésnek tűnik, ha nem szerette a bioszt, de most Önről van szó!)

Ez az, amit meg kell érteni annak is, aki nem orvos, amennyiben ezen az állapoton javítani szeretnénk. Tudjon meg többet a saját működéséről!

A hasi zsír egy gyulladásos állapotot tart fenn a belek környékén. (Láttam már olyat is, hogy a C-reaktív protein nevű gyulladásos jelzőérték folyamatosan magas volt, minden más gócot, gyulladást ki lehetett zárni, senki nem értette, mitől van.)

A gyulladás sejtszinten teremti meg a feltételeket, amelyek oda vezetnek, hogy a sejtek elkezdik „utálni” az inzulint. Ez a rezisztencia maga. A sejtek ellenállnak, nem akarnak több cukrot felvenni, nem hat rájuk az inzulin.

A hasnyálmirigy ezt nem érti, ő csak termeli tovább az inzulint, és egyre többet. Az pedig egyre inkább nem hat a sejtekre. Mint mikor utazik, pakolja a bőröndöt, majd a végén nem tudja becsukni, sehogy se fér több bele. A sejtekbe se fér több cukor, pedig ott van az inzulin, ami arra van, hogy oda berakja. De nem és nem megy…

Végül a hasnyálmirigy kimerül, ez 10-20 évvel később lesz persze. Ez a manifeszt cukorbetegség, amikor már a szervezet nem tud kompenzálni, tehát a vércukor is magas. Ekkor lesz „kiszűrve”, mint „friss cukorbeteg”. Majd évek múlva.

 

MIT LEHET TENNI?

Ennek a folyamatnak a haladását meg lehet állítani, illetve visszájára lehet fordítani. Gyógyszeres kezelés nélkül, a megfelelő életmód elsajátításával és betartásával.
Az INSUMED ebben a nehéz helyzetben is tud segíteni… sok-sok-nagyon sok sikertörténete van a tanácsadóinknak…
az én történeteimet ide kattintva olvashatják: FogyiDoki blog Sikertörténetek

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek
INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek