Mit tegyünk, ha leáll a fogyás?

Szerzők:

Borokné Tömösváry Lilla
Dietetikus

Mit tegyünk, ha leáll a fogyás?

Néha a fogyás lelassul, a szervezetünk alkalmazkodik, lelassul az anyagcsere.
Mit tegyünk ilyenkor? Néhány jó tanács, és egy kis motiváció…

Szervezetünk szereti a megszokott dolgokat

Ehhez igazít mindent. Amikor meghízunk, a magasabb súlyhoz alkalmazkodik, ehhez állítja be működését (anyagcsere, vérnyomás, hormonrendszer, enzimek stb.). Amikor fogyunk, eleinte gyorsan mennek le a kilók, de egy idő után lelassul a fogyás, agyunk fenyegetésnek érzi a kevesebb táplálékot, és lelassítja az anyagcserét. Raktároz, emlékezve az ősi szokásokra, mikor nem volt mindig táplálék.

Ezért is fontos az étkezési időpontok viszonylag pontos betartása. Ilyenkor megtanulja testünk, hogy megbízhat bennünk, a megadott időben mindig kap enni. Ha továbbra is tartjuk a diétát, a fogyás kicsit lassúbb tempóban, de folytatódik. Aztán jön egy olyan időszak, amikor betartunk minden szabályt, megfelelően táplálkozunk, mozgunk is, egyszer csak mégis megáll a súlycsökkenés. Szervezetünk úgy ítéli meg, elég volt, ez már egy új rendszer, és ehhez kell alkalmazkodni, megint ehhez igazít mindent.

Na, itt kell elég kitartónak lenni. Tudnunk kell, nem egyenletesen híztunk meg, hanem a többlet kalóriák ellenére is, meg-megállt a súlynövekedés. Így van ez lefele is, testünknek idő kell, újra kell igazítania mindent, a kisebb súlyunkhoz.

Mégis mit lehet tenni ilyenkor?

🔘 Először is nagy-nagy türelemre, kitartásra van szükség. Szervezetünket emlékeztessük, kicsit, iktassunk be havonta egy-két „Csaló Nap”-ot. Nem kell azért az egész hűtőszekrényt egyszerre felfalni, de a három étkezést betartva együnk olyanokat, amit nagyon szeretünk. Lehet ez egy ünnepi ebéd, finom húslevessel, rántott hússal, édesburgonya-pürével, káposztasalátával. Ilyenkor is törekedni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, és rostot fogyasszunk. A folyadékbevitelről sem szabad megfeledkeznünk. Nyilván ezt nem egy-két kiló fogyás után kell betenni, hanem akkor, amikor már úgy érezzük, elfáradtunk, és feladnánk az egészet. A lényeg, hogy 2 nap után folytatódjon ugyanúgy a figyelés, a fegyelmezett étkezés betartása.

🔘 A másik lehetőség, beszéljük meg INSUMED tanácsadónkkal, és tartsunk két fehérjeturmix napot. Négyszer igyuk két napig az INSUMED turmixot, ugyanúgy, mint kezdetben. Ilyenkor a szervezet a ketózis állapotába kerül, a zsírraktárakat felhasználva, a sejtek számára szükséges cukrot zsírból állítja elő. Ennek eredményeként a zsigeri zsírszövet, a vér zsírszintjei, valamint a cukrokat bontó inzulin hormon termelése (amely az édesség iránti vágyért is felelős) szintén csökken. Ekkor megint beindul a fogyás, ez újabb motivációt jelenthet.

Jó tanácsok, mit tegyünk, ha leáll a fogyás?

👉 A fő lényeg, meg tudjunk állni, és ne hagyjuk abba a figyelést, folytassuk a megkezdett diétát. Jó, ha belevetjük magunkat egy kiadós edzésbe, az segíti a zsírbontást, valamint a hangulatnak is jót tesz.

  • Ha kizökken szervezetünk a megszokottból, akkor ismét felgyorsul az anyagcsere és végül újból megindul a súly csökkenése.
  • Pszichésen is segít ez a módszer, mivel a felállított tilalomfák miatt a tudatalattink tiltakozik, már nehéz magunkra erőltetni a mértékletességet, a fegyelmezettséget. Ha tudjuk, hogy jön egy hétvége, amikor „ehetünk”, a korlátozásokkal teli hétköznapokat is jobban elviseljük.
  • Vegyük elő „Motivációs céljainkat”, emlékeztessük magunkat, hogy egészségesen szeretnénk élni, napról napra jobb közérzettel, könnyebb mozgással, és a szebb, izmosabb testünk nemcsak magunknak, hanem környezetünknek is esztétikusabb.
  • Ismerjük meg saját magunkat, szokásainkat, reakcióinkat és értsük meg azt, hogy fontos magunkat mindig az első helyre tenni, mert csak akkor tudunk másokért is tenni, ha mi jól vagyunk. Nem utolsó sorban a fogyáshoz rengeteg türelem és elfogadás kell, az évek alatt alattomosan felcsúszott kilókat nem lehet pár hónap alatt leadni. Meg kell tanulni olyan életmódot kialakítani, amivel beindul újra a fogyás, és később is tartani tudjuk súlyunkat.

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek
INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek