Új szokások az INSUMEDDEL

Szerzők:

Borokné Tömösváry Lilla
Dietetikus

Új szokások az INSUMEDDEL

A szokások apró döntéssorozatok összességei, automatikus cselekvésminták, amelyeket minden nap megteszünk. Étkezéssel kapcsolatban is vannak beépült szokásaink. Ha ezeken tudunk változtatni, az életmódváltás is könnyebb, a fogyás hosszútávú, tartós marad.  Váltsunk életmódot az INSUMEDDEL, változtassuk meg a szokásainkat!

Háromszori étkezés

Az INSUMED módszer háromszori étkezést javasol. Ha eddig ötször, vagy hatszor étkeztünk, akkor szigorúan tudatosítani kell magunkban, hogy felnőtt, egészséges embernek csak három étkezésre van szüksége. Nem vagyunk csecsemők, hogy hatszor együnk, és roborálásra sem szorulunk. A 18. századig az emberek csak napi kétszer étkeztek. Ők kibírták? Akkor mi is.

Étkezési időpontok

Az INSUMED tanácsadásokon -alkalmazkodva eredeti szokásainkhoz- meghatározzuk az étkezési időpontokat. Két étkezés közötti idő minimum négy óra, de nem lehet több öt és fél, hat óránál. Ehhez tartani kell magunkat. Megadott idősávokba szorítjuk az étkezési időket. Ha nem telt még el négy óra, és már ennénk, kezdjünk valami olyan tevékenységbe, ami valamivel hosszabb időt vesz igénybe, mint a hátralévő idő intervallum. Munkahelyünkön kezdjünk egy új munkafázisba, ha otthon vagyunk rakjuk bea mosógépet, estleg pakoljuk ki a mosogatót, vagy a régen elmaradt fiók rendbe rakása is szóba jöhet. Meglátjuk, az idő észrevétlenül eltelik, és megtanuljuk tartani az időpontokat is.

Nassolás

Két étkezés között, ha elcsábulunk valami finomságra, azt most meg kell tanulnunk elutasítani. Kérdezd meg magadtól éhes vagyok, vagy csak kívánom. Legtöbbször csak kívánósak vagyunk. Egy gondolat egy illat, egy kép juttatja eszünkbe az evést, hozza létre a nassolási vágyat. Kerüljük az étkezéssel kapcsolatos szituációkat, helyeket, illatokat, filmeket, reklámokat. Tüntessük el otthonról a csábító kekszeket, sütiket, csokikat, így nem fogunk rájárni. Ha kívánunk valamit, igyunk egy natúr teát, és vizet, sok-sok vizet.

Főzés, kóstolás

Elkerülhetetlen az otthoni háztartás vezetés kapcsán az ételkészítési feladatok ellátása. Ez igazi kihívást jelent. A finom illatok érzékszerveinket igencsak igénybe veszik. Ki tudja megállni, hogy ne kóstolja meg a készülő finomságokat, de próbáljuk meg. Igyekezzünk gyors, egyszerű, egészséges ételeket készíteni, abból mi is ehetünk, és a család is jól jár.

 

Új szokások az INSUMEDDEL

Ami a tányéron van, meg kell enni

Szüleink arra tanítottak, amit kiszedünk, azt mind meg kell enni. Lehet, már nem is vagyunk éhesek, de bekapcsol a régi intelem, mindent meg kell enni. Miért kellene mindent megenni csak azért, mert előttünk van? Bátran hagyjuk ott, tegyük el másnapra. Figyeljünk már a szedésnél, vegyünk kevesebbet, akkor nem marad a tányéron semmi.

Szokások elemzése

Szokásaink mögött szorongás, stressz, vagy éppen unalom is állhat, és ezeket az indítékokat kezelni kell. Tudatos életvitellel tudunk csak változtatni. Kérj segítséget, beszélj családoddal, barátaiddal, vagy szakemberrel, akik támogatnak majd.

Fordulj bizalommal INSUMED tanácsadódhoz, aki azon van, hogy mindenben segítsen és támogasson téged. Motiválni fog, amikor leeresztenél, segít, hogy ne add fel, amikor nehézségekbe ütközöl, és megdicsér, ha ügyes voltál. INSUMED facebook csoport tagjai hasonló célokat követnek, ha belépsz ez a közösség is motiváló erőként működik.

Fontos, hogy elfogadjuk nem vagyunk tökéletesek időnként hibázni fogunk, de a hibák nem akadályoznak meg minket abban, hogy folytassuk a terápiát, és új, egészséges szokásokat alakítsuk ki.

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek
INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek