Az időskori táplálkozás és az INSUMED BESTFORM

Az időskori táplálkozás és az INSUMED BESTFORM

A jobb életminőség lehetséges. Az időskori táplálkozás problémái sokaknak ismeretesek. A legfontosabb információnk: megoldást is mutatunk.

Idős korban megváltozik a testünk, és ezzel együtt az igényei is. A kevesebb mozgás, a megváltozott anyagcsere, kihatással van a testünk összetételére is. Ilyenkor jellemzően csökken a test izomtömege, ami egy élettani folyamat, és ez bizonyos korra kritikussá válhat, ahol már jelentősen csökken az izomerő, a fizikai állóképesség. Az, hogy ez mikor következik be egyénfüggő, és nagyban függ az életmódtól is. Ugyan az időt visszafordítani nem tudjuk, azonban az időskori erőnlétért, az izomtömeg csökkenés megakadályozása, lassítása érdekében sokat tehetünk az INSUMED BESTFORM termékekkel.

Az időskori alultápláltság

Az egyik fontos feladatunk, hogy megelőzzük az időskori alultápláltságot. Az alultápláltság szóról sokunknak a soványság jut eszünkbe, azonban az alultápláltság nem csak mennyiségi-, hanem minőségi is lehet. Ha a testsejtek és a táplálkozási összetevők egyensúlyában zavar lép fel, akkor ez alultápláltság formájában jelenik meg. Lehet, hogy az illető nem vékony, a súlya nem aggasztóan kevés, a testösszetétele azonban közel sem optimális.

Az időseknél az izomtömeg csökken, azonban a zsír, illetve a víz felhalmozódik a szervezetben. így lehetséges az, hogy ugyan nem vékony az illető, de mégis alultáplált, energiája kevés (ez a szarkopéniás elhízás). Az utóbbi, további izomtömeg vesztést is okoz, hiszen egy kevés izomzattal rendelkező, fáradékony ember csak annyit mozog, amennyit feltétlenül szükséges.

Mindezekkel együtt járhatnak a folyamatos gyulladások, illetve megfigyelhető, hogy az ilyen betegek egy-egy betegség, műtét után nehezebben épülnek fel.

Abban, hogy ezt az állapotot felismerjük, a BIA-mérés lehet segítségünkre az INSUMED tanácsadóknál. Ez egy teljesen fájdalommentes műszeres vizsgálat, ami egy szoftver segítségével határozza meg a páciens testösszetételét. Ez nagyon fontos a későbbi diéta, az idősek esetében elsősorban a magas fehérjetartalmú diéta kialakítása szempontjából.

A mozgás mellett a magas fehérjebevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy az izomtömeg csökkenését kontrollálni tudjuk, jobb életminőséget, erőnlétet érhessünk el. Az INSUMED BESTFORM termékek alkalmazása során értékes fehérjék jutnak a szervezetbe..

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

De mennyi az annyi?

Az ajánlott napi fehérjebevitel életkoronként változik. Ahogy az életkor előre halad és az izomtömeg csökken, egyre nagyobb mennyiségben lesz szükség a fehérje pótlására. Természetesen ez függ az életmódtól is, hiszen például egy fiatal élsportolónak több fehérjére van szüksége, mint kortársainak. 

PROT-AGE Study Group nevű nemzetközi kutatócsoport, a táplálkozás fehérjeszükségletének változásait vizsgálja a kor előrehaladtával.
Eredményeik szerint, az időskori (˃65 év) izomtömeg fenntartása, illetve visszanyerése céljából napi minimum 1,0 – 1,2 gramm fehérje/testsúlykilogramm mennyiséget ajánlott. Az akut, illetve krónikus betegségben szenvedők fehérjeigénye ennél is magasabb, ez napi 1,2 – 1,5 gramm fehérje/testsúlykilogrammot jelent.

Veseelégtelenség és a fehérjebevitel

Kivételt jelentenek a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek, akinél a betegség súlyossága szerint csak napi 0,8-1,0 gramm fehérje /testsúly kilogramm a javasolt bevitel. A krónikus veseelégtelenség felimeréshez laborvizsgálat szükséges és az ebben szereplő eGFR érték ad arról információt, hogy a betegség kialakult-e.

Egyértelemű, hogy a fehérje bevitel megszorítása esetén előtérbe kerül a minőség kérdése, azaz hogy a kevesebb bevitt fehérje összetétele, felszívódása azaz biológiai hasznosulása minél jobb legyen, valóban a szervezet regenerációját szolgálja. Fontos megjegyezni azt is, hogy a fehérjeigény számítása során a testsúlykilogramm alatt a normalizált vagy másképp az „ideális” testsúlyt értjük, azaz a szarkopéniás túlsúlyos betegeknél ez kisebb érték, mint amit a mérleg mutat.

INSUMED termékek - BESTFORM

A hiányos táplálkozás kezelése és megelőzése – Az időskori táplálkozás és az INSUMED BESTFORM

Az életkor előrehaladtával a szellemi és fizikai képességek csökkenhetnek. Testünk és agyunk működéséhez feltétlenül szükségünk van fehérjékre, amelyek aminosavakból állnak.

Az INSUMED BESTFORM tartalmazza az emberi szervezet számára létfontosságú összes (húsz féle) aminosavat, többek között az esszenciális és az olyan természetesen elágazó szénláncú aminosavakat is, mint a leucin, valin és az izoleucin (angolul: branched chain amino acids, BCAA).

Idős embereknél azt figyelték meg, hosszabb ideje fogyasztott BESTFORM esetén:

  • a mozgáskészségük regenerálódott,
  • a szellemi erejük is jobb lett,
  • kedélyállapotuk javult.

A páciens tápláltsági állapotának és testösszetételének ismerete fontos a jobb életminőség eléréshez. Jelentkezzen be BIA-mérésre tanácsadóinkhoz.

Figyelem!

Az INSUMED termékek egy orvosi táplálkozási terápia alapvető részét képezik, csak személyesen az INSUMED táplálkozási tanácsadóknál, táplálkozási terápia keretein belül lehet azokat megvásárolni. A termékek sikeres használata orvos tanácsadói irányítást és felügyeletet kíván. Emiatt termékeink interneten keresztül nem rendelhetőek. Megértését köszönjük.

INSUMED-orvos

INSUMED zsírból fogyás – információk pácienseknek

Az INSUMED egy terápiás koncepció, ezért csak tanácsadás keretében, orvosainknál lehet hozzájutni a termékhez.

Válassza ki az alábbi gombok közül az Önre jellemzőt!

Feliratkozás hírlevélre

Mi történik, ha itt feliratkozik?

Országos hírlevelet, és tájékoztató anyagokat kap, illetve felveheti a kapcsolatot az INSUMED orvosokkal.
Köszönjük, ha csatlakozik hozzánk!

INSUMED termékek

Gyakran Ismételt Kérdések - GYIK

Amennyiben kérdései merültek fel az INSUMED Orvosi diétaterápiával és az életmódváltással kapcsolatban, nézze át a "Gyakran Ismételt Kérdések" gyűjteményünket!

INSUMED termékek - Orvosi diétaterápia termékek